Avui ha tingut lloc al Pavelló de Suècia de Berga la presentació institucional de la Taula de Salut Mental del Berguedà, un espai que vol ser un punt de trobada i de coordinació entre totes aquelles persones i entitats que treballen per la salut mental del territori.
Aquest projecte, iniciat el 2016 amb la Comissió de Salut Mental del Berguedà, ha estat reconegut com una peça clau per a la millora de la salut mental al territori, i ara fa un pas endavant formalitzant la seva estructura i adherint-se a la xarxa de Taules de la Federació Salut Mental Catalunya.
L’acte, que ha comptat amb la participació de diversos representants institucionals i experts del sector, ha posat en relleu la importància de la Taula com a espai de debat i acció per donar resposta a les necessitats creixents en l’àmbit de la salut mental al Berguedà.
Sílvia Triola, Consellera Comarcal de Drets Socials, ha iniciat l’esdeveniment donant la benvinguda i destacant la importància del treball conjunt amb tots els serveis i entitats de la comarca: “La presentació d’avui no és per presentar la creació d’una taula nova des del 2016 estem organitzant la Comissió de de Salut Mental del Berguedà, un espai de coordinació i de treball col·laboratiu entre tots els agents que treballen en salut mental al Berguedà, amb la finalitat de definir accions a nivell comarcal que ens permeten donar resposta i millorar la salut mental al territori.”.
També ha intervingut Elisenda Ferrer, Directora d’Incidència, Comunicació i Aliances de la Federació Salut Mental Catalunya, ha subratllat la rellevància de les taules territorials a Catalunya i com aquesta xarxa afavoreix el treball conjunt entre entitats, institucions i comunitats, recalcant la bona feina feta des del Berguedà.
Seguidament, Josep Tristany, Director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, ha explicat l’evolució dels serveis de salut mental al Berguedà des dels seus inicis fins l’actualitat, remarcant la necessitat d’enfortir aquesta xarxa amb una mirada integral de tots els agents per poder donar resposta a una millora en la salut mental al territori.
Durant la presentació, el grup motor format per Rosa Genovès (CCB) , Anna Mosoll (Fundació Horitzó), Rosa Circuns (ASFAM) i la Dra. Carolina Gavoti (Germanes Hospitalàries), ha compartit la feina feta fins ara, així com els objectius futurs de la Taula, com son el coneixement i xarxa dels agents comarcals; l’educació i sensibilització de les persones; així com la promoció de les polítiques públiques enfocades a donar resposta a les necessitats en l’àmbit de la salut mental de les persones.
La cloenda, a càrrec de l’Alcalde de Berga, Ivan Sánchez, ha tancat l’acte subratllant el paper imprescindible que juga la comunitat per millorar el benestar emocional dels berguedans i berguedanes. De la mateixa manera que ha posat sobre la taula alguns dels reptes que li preocupen, com son la inserció laboral en empreses ordinàries, la inserció d’habitatge i la lluita contra l’estigma i la desinformació.
L’acte ha finalitzat amb una lectura de poesies per part de persones vinculades a la Fundació Horitzó, seguit d’un refrigeri.
Amb la posada en marxa d’aquesta Taula, el Berguedà reforça el seu compromís amb la salut mental de la comarca, teixint aliances i promovent accions concretes que responen a les necessitats del territori.