Ramon Caballé, president del Consell Comarcal, ha fet el balanç del seu any i mig al capdavant de la institució, en la que ha ocupat la presidència des de maig de 2023 i està previst que la ocupi fins el dia 8 de gener del 2025. Abans de cedir el seu relleu a Moisès Masanas, ha volgut destacar algunes de les accions realitzades al llarg del seu mandat.
En l’àmbit d’administració general, ha remarcat la implementació d’un nou organigrama intern del Consell Comarcal, el qual incorpora figures de coordinació, l’aprovació del nou pla d’ordenació de personal, la internalització del servei de comunicació, que fins ara depenia d’una empresa externa, i també l’activació del nou sistema de Tramitació del Túnel del Cadí.
En territori, ha subratllat la posada en marxa del servei d’informació i manteniment de la Baells i la continuïtat del servei de vigilància a la Riera de Merlès. També ha ressaltat l’impuls del Pla de Sostenibilitat Turística, amb projectes destacats com l’Ecoparc de Cercs, l’alberg per a ciclistes de Guardiola i l’espai cultural i aparcament del Pla de l’Italià a Cal Rosal. A més, ha posat en valor que s’ha establert un nou model de repartiment entre els municipis de la subvenció de camins anual provinent de la Generalitat de Catalunya, que té en compte el nombre d’habitants i la superfície de cada municipi.
Pel que fa a les polítiques realitzades a través de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Caballé ha ressaltat les referents a promoció econòmica, com ara la dinamització positiva del Centre d’Empreses de Cercs o el suport realitzat als ajuntaments de la comarca per la millora dels seus polígons, així com les corresponents a ocupació, comerç i turisme, com l’Acord de col·laboració públic-privat per recuperar el certificat de professionalitat en soldadura, a les instal·lacions de FEDAC Xarxa.
En medi ambient, ha assenyalat l’adjudicació dels contractes del nou servei de recollida de residus i voluminosos, la implementació de la recollida d’oli i les millores realitzades a diverses depuradores. Dins l’àrea de mobilitat, ha destacat la posada en marxa de l’aplicació Flexitransport 5000, que ha facilitat el transport a la comarca, així com la coordinació amb la Generalitat per a la implantació de la T-Mobilitat.
Caballé ha mencionat també el reforç de les polítiques de joventut amb la dinamització compartida entre sis municipis, l’impuls del programa Escolta Jove i la campanya del Carnet Jove del Berguedà. En l’àrea social, ha posat en valor el trasllat dels serveis a les oficines reformades del Passeig de la Pau, la unificació del Servei d’Atenció Domiciliària i l’adquisició de nous vehicles per als equips de treballadors socials i de l’EAIA.
Finalment, ha enumerat alguns dels reptes que el Consell haurà d’afrontar en el futur, com la implementació d’un nou model de gestió de l’abocador, l’estudi d’una planta de biogàs, la creació d’un servei de tractor compartit i la construcció de la depuradora de Vilada. Caballé ha agraït el suport dels municipis i la feina dels equips tècnics, subratllant que el treball conjunt ha estat fonamental per assolir els objectius marcats durant el seu mandat.