600 persones han omplert aquesta tarda el pavelló municipal de Puig-reig en la macro cantada final de la segona edició del projecte dels Grans Encants del Berguedà.
Els músics berguedans Jordi Costa “Sec” i Anna Llorens han estat els mestres de cerimònies d’un acte emotiu i participat que ha servit per refermar l’èxit d’una proposta que definitivament s’ha consolidat com a una eina indispensable per a la gent gran de la comarca.
Els Grans Encants promouen el cant grupal com a instrument terapèutic, de socialització i intercanvi i estan adreçats a la gent gran i als seus familiars.
Participants d’arreu del Berguedà s’han reunit avui per cantar conjuntament les cançons que anteriorment havien pogut interpretar en les diferents sessions que s’han fet durant els últims mesos als municipis de Berga, Gironella, Bagà, Puig-reig, Casserres i la Pobla de Lillet.
Els Grans Encants del Berguedà és un projecte que organitza el Consell Comarcal del Berguedà i EnCants, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració dels ajuntaments de Puig-reig, Gironella, Casserres, Bagà i la Pobla de Lillet i l’Hospital de Berga.
Abans de la gran cantada final d’aquest dimecres a Puig-reig, s’han realitzat sis sessions a cada municipi. En aquestes sessions de cant grupal hi ha pogut participar 300 persones grans de més de 65 anys amb els seus familiars o cuidadors.
L’acte final dels Grans Encants a Puig-reig ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra, i del conseller Josep Campos, que s’han encarregat d’estrenar la cantada amb un breu parlament inicial d’agraïment i suport a la iniciativa.
Després, la música ha passat a ser la protagonista, amb cançons de tota la vida com Camino Verde, Un Beso y una flor, Boig per tu, l’Estaca, Quizás, Un beso y una flor i diferents nadales, que les persones participants han cantat amb gran entusiasme de forma coral.
El cant és una eina integradora que funciona de manera extraordinària entre la gent gran. No cal saber ni llenguatge musical, ni tècnica vocal. Tot es basa en l’escolta i la repetició de melodies, com es feia amb la transmissió oral de la cultura del cant popular i, de mica en mica, es va construint tota l’estructura de les cançons d’una manera més fàcil, divertida, dinàmica i intuïtiva.
El Berguedà és una comarca amb una taxa d’envelliment elevada i és un territori amb una gran dispersió geogràfica que pot provocar l’aïllament de les persones. Aquests tallers volen posar remei a aquesta situació i fer que a través del cant es creïn espais de trobada i intercanvi que afavoreixin el benestar emocional.