Consell Comarcal del Berguedà http://www.bergueda.cat Web Oficial del Consell Comarcal del Berguedà Thu, 27 Apr 2017 07:31:27 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.4 Programa de Mentoria http://www.bergueda.cat/programa-de-mentoria/ Thu, 13 Apr 2017 07:44:39 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13355 Des del Comitè Català d’Acollida a les Persones Refugiades, conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà, l’Ajuntament de Berga i Creu Roja – Berguedà s’organitza una xerrada informativa per a presentar a tota la ciutadania El Programa Català de Refugi i més concretament, el Programa de Mentoria.

Aquest Programa constitueix una acció solidària i de responsabilitat envers el dret al refugi dels ciutadans i ciutadanes demandants de protecció internacional amb l’objectiu de que puguin assolir l’autonomia social i laboral així com la plena ciutadania.

L’aspecte més innovador del Programa és la participació activa que es dóna a les administracions locals catalanes i a la societat civil mitjançant la figura de la mentoria.

L’objectiu del Programa de Mentoria  és mobilitzar persones voluntàries distribuïdes per tot el territori català en Grups d’Acollida de tres a cinc persones, disposades a participar i comprometre’s com a voluntàries en un programa d’acompanyament i suport –mentoria- d’una persona refugiada o grup familiar pel període d’un any.

Donada la intensitat i la dedicació que es requereix, aquesta tasca no s’ha plantejat per ser desenvolupada de manera individual: l’acompanyament es preveu més efectiu si les persones mentores formen el seu propi grup d’acollida: persones que prèviament es coneixen, que tenen lligams de confiança mútua (familiars, d’amistat, de feina, d’àmbit escolar, del lleure, etc.), de manera que entre elles puguin recolzar-se i complementar-se, cadascuna dins el seu àmbit d’actuació, en l’acompanyament a la persona refugiada.

L’acompanyament consisteix en facilitar l’aprenentatge de la nostra llengua, en la recerca de feina i en l’establiment de vincles amb les persones i entitats del seu municipi i comarca, dedicant-hi de 2 a 4 hores a la setmana durant un any.

Totes les persones i entitats que estigueu interessades en saber més i participar del programa, us convoquem a una xerrada informativa el proper dijous 20 d’abril a les 19:30h al Casal Cívic de Berga (Plaça Sant Joan, s/n).

A més, les persones i/o entitats que vulguin, ja poden inscriure’s al programa mitjançant el següent enllaç:  http://dom.cat/16nv

]]>
El Consell Comarcal forma les treballadores socials dels Serveis d’Atenció a Domicili Municipals http://www.bergueda.cat/el-consell-comarcal-forma-les-treballadores-socials-dels-serveis-datencio-a-domicili-municipals/ Mon, 10 Apr 2017 14:11:06 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13352 Des del Departament de Serveis Socials del Consell Comarcal del Berguedà, s’ha realitzat una formació adreçada a les Treballadores Familiars dels Serveis Socials Bàsics de la comarca.

Aquesta formació ha tingut una durada de 12 hores i en horari de tarda. Concretament els dies 21, 22, 23, 28, 29 i 30 de març i els dies 3 i 4 d’abril.

S’han diferenciat dues parts.  En la primera part s’han treballat aspectes més pràctics de la professió com la realització de mobilitzacions i transferències, postures correctes de l’usuari al llit en l’ICTUS, pròtesi de maluc i de genoll, pautes per a la reeducació de la marxa, ergonomia en el lloc de treball, entre altres. A càrrec de Montserrat Saña (Terapeuta Ocupacional)  i Gemma Roset (Fisioterapeuta).

A la segona part de la formació s’ha treballat el tema del Dol (L’acompanyament, la mort, les pèrdues i els processos adaptatius, la comunicació i les converses difícils…) tot practicant habilitats d’acompanyament i sabent utilitzar un esquema de resposta davant d’una conversa difícil. Aquesta part s’ha portat a terme amb les docents Núria Gorchs i Montserrat Lorenzo (Infermeres i professores de la UVIC).

Amb aquesta acció es vol donar continuïtat als espais formatius dels diferents professionals que tenim treballant a primera línia i coordinadament amb els Tècnics dels Serveis Socials Bàsics.

]]>
Inauguració de l’ampliació de l’estació depuradora d’aigües residuals de Berga http://www.bergueda.cat/inauguracio-de-lampliacio-de-lestacio-depuradora-daigues-residuals-de-berga/ Fri, 07 Apr 2017 11:58:20 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13343 Aquest matí s’ha inaugurat l’ampliació de l’estació depuradora d’aigües residuals de Berga per excel·lentíssima presidenta de la Diputació de Barcelona, la Sra. Mercè Conesa.

Aquestes obres finançades per la diputació de Barcelona han suposat una inversió de 2,5 milions d’euros i ha permès l’adequació de la planta per donar compliment a la directiva europea 91 271 CEE pel què fa a la qualitat de l’aigua de l’efluent.

L’EDAR de Berga està en funcionament des de l’any 1995 no estava dissenyada per eliminar nitrogen i fòsfor tal i com marca la directiva europea i l’Agència Catalana de l’Aigua ja va planificar l’actuació al PSARU per l’any 2005, però va quedar aturada degut a la manca pressupostària de l’ACA.

Les obres d’ampliació van tenir dues fases; en una primera fase l’any 2015 es van adequar les cambres anòxiques, es va ampliar una tercera línia de tractament, es va construir un nou espessidor i es va ampliar de l’edifici de control.

En una segona fase, durant l’any 2016, es van realitzar obres complementàries modificant l’arqueta de repartiment dels decantadors, instal·lació de sondes de control i cabalímetres, així com la construcció d’una aula ambiental.

Aquesta ampliació ha suposat una millora ambiental i de qualitat per la comarca i es continuarà treballant per la construcció de les depuradores projectades a la comarca pendents d’execució.

El Consell Comarcal del Berguedà continuarà amb la seva tasca divulgadora impartint visites als sistemes de sanejament de la comarca, facilitant les visites dels centres escolars amb la nova aula ambiental.

]]>
Oferta formativa no reglada http://www.bergueda.cat/oferta-formativa-no-reglada/ Fri, 07 Apr 2017 06:28:30 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13338 A continuació, us adjuntem un recull actualitzat d’oferta formativa no reglada que es pot fer al Berguedà.

]]>
El Berguedà espera més de 1600 participants a les activitats de lleure, per Setmana Santa http://www.bergueda.cat/el-bergueda-espera-mes-de-1600-participants-a-les-activitats-de-lleure-per-setmana-santa/ Wed, 05 Apr 2017 06:36:09 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13329 El Berguedà és una de les comarques de Catalunya on es concentren més activitats de lleure, sobretot a l’estiu però també per Setmana Santa. En campaments, colònies i rutes, aquesta Setmana Santa visitaran el Berguedà més de 1600 participants, repartits en més de 50 activitats notificades a la Direcció General de Joventut. Aquestes dades estan una mica per sobre que les dels darrers anys, el que demostra que la nostra comarca és una de les preferides per esplais i agrupaments d’arreu de Catalunya i de fora d’ella per desenvolupar-hi les seves activitats. Hi ha una desena de colònies i casals notificats però la majoria d’activitats són campaments i rutes. Els municipis on hi ha més rutes i campaments són Saldes, Guardiola de Berguedà i Borredà.

El control i el seguiment que, un cop arriben aquí a la comarca, tot es fa segons estava autoritzat es realitza a través de l’Oficina Jove del Berguedà. Els tècnics de la mateixa fan les visites de seguiment d’aquestes activitats, sense que hi hagi pràcticament cap incidència. Aquesta tasca es complementa amb un treball previ i coordinat amb els diferents agents i cossos de seguretat, com són Mossos  d’Esquadra, Agents Rural i Bombers, i també amb Departament de Salut per preveure i actuar davant de qualsevol situació d’emergència.

Les primeres activitats de Setmana Santa al Berguedà comencen ja el divendres 7 d’abril, però el gruix (un 80%) ho faran el dissabte 8 d’abril i tenen una durada mitjana de 3 o 4 nits. La majoria són agrupaments escoltes o esplais de l’àrea de Barcelona i el Vallès però també trobem algun grup de Torredembarra i Montblanc, per exemple.

]]> Entra en vigor l’obligatorietat de pagar les bosses de plàstic de nanses a tots els comerços http://www.bergueda.cat/entra-en-vigor-lobligatorietat-de-pagar-les-bosses-de-plastic-de-nanses-a-tots-els-comercos/ Wed, 05 Apr 2017 05:56:56 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13333 El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dijous, en el marc de la Llei 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, un seguit de modificacions del text refós de la Llei reguladora dels residus, entre les quals es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, incloent el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

Més informació: http://bit.ly/2oAqg96

]]>
Identificació digital d’una entitat http://www.bergueda.cat/identificacio-digital-duna-entitat/ Mon, 03 Apr 2017 10:05:18 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13323 Segons la llei 39/2015 de 2 d’octubre, tots els tràmits que fan les entitats amb les administracions s’han de realitzar amb identificació digital. Algunes administracions accepten la identificació digital del president o del secretari per operar en nom de l’entitat. Si no és el vostre cas i necessiteu del certificat digital de l’entitat per operar, us adjuntem una document d’ajuda.

]]>
Delegats i delegades de secundària del Berguedà es troben per formar-se i treballar eines de participació http://www.bergueda.cat/delegats-i-delegades-de-secundaria-del-bergueda-es-troben-per-formar-se-i-treballar-eines-de-participacio/ Thu, 30 Mar 2017 09:44:52 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13313 130 delegats i delegades entre 1r d’ESO i 2n de BAT de tots els centres d’educació secundària del Berguedà van participar el dimecres 29 de març de 2017, a la trobada que es va celebrar al Pavelló de  Puig-reig.

A les 9 del matí, el conseller comarcal d’Educació, Llorenç Altozano, i el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, van donar la benvinguda als alumnes. Seguidament es van formar 8 grups que van treballar algunes eines de participació per aplicar dins l’aula, a l’institut i també al poble. La següent activitat va consistir a debatre com es dinamitza una assemblea i quines són les principals claus d’èxit, com per exemple: identificar el tema de la convocatòria, l’espai i horari de la reunió i què s’ha de tenir en compte perquè esdevingui una sessió àgil i motivadora per a tothom. I per últim, es van desenvolupar diverses tècniques de grup per generar propostes com la pluja d’idees o la dinàmica de les propostes esglaonades. Per tancar l’acte, tots els grups van traspassar al plenari un lema amb un recull dels coneixements obtinguts durant la sessió matinal.

La cloenda va anar a càrrec de l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, i el segon tinent d’alcalde, Antoni Pérez. A 2/4 de 2 del migdia, els alumnes van retornar cap als seus centres.

L’esdeveniment és una proposta de la Taula d’Educació del Berguedà en Xarxa i organitzada pel  Consell Comarcal del Berguedà. La trobada ha estat dinamitzada per personal tècnic de les àrees de joventut, inclusió social i educació del Consell Comarcal del Berguedà, coordinats per l’Associació Marges i amb la col·laboració econòmica de la Diputació de Barcelona.

]]>
Tret de sortida a un nou equip de bàsquet inclusiu http://www.bergueda.cat/tret-de-sortida-a-un-nou-equip-de-basquet-inclusiu/ Fri, 24 Mar 2017 11:18:11 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13301 El projecte sorgeix  a proposta de dos alumnes del CFGM d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència del Institut Guillem de Berguedà,  la Catalina Millán i el Sergi Ruiz, com a treball final de cicle. I que per tirar-ho endavant  ha  comptat amb el suport de la Fundació Itinerarium i l’acompanyament en tot el procés dels tècnics de les àrees d’Inclusió Social i Esports del Consell Comarcal del Berguedà .

Aquests proposta ha estat molt ben acollida pel responsables del Club Bàsquet Berga, que l’inclou dins el seu club com un equip  no competitiu. Està obert a qualsevol persona amb diversitat funcional o sense i de qualsevol edat.

Aquest equip vol aportar benestar a les persones que hi participen, entenent l’esport com a eina clau de promoció de  la salut, com a espai de cohesió i  participació social.

De moment aquest projecte és una prova pilot que durarà fins al 8 de juny de 2017 i es compte amb el suport econòmic del Consell Comarcal del Berguedà per tirar-ho endavant. Però la proposta és de continuïtat i per aquest motiu ja s’està treballant en la recerca de patrocinadors.

En aquests moments més d’una desena de persones ja s’han mostrat interessades a participar-hi, algunes d’elles d’entitats vinculades a la Taula de diversitat funcional del Berguedà en Xarxa, com són l’Associació Pro-disminuïts psíquics del Berguedà, els serveis de salut mental de les Germanes Hospitalàries Sagrat Cor de Martorell, la Residència Mont Martí, el Fòrum de vida Independent i altres persones de forma individual.

Avui fem la presentació del projecte  amb l’assistència de representants de les entitats col·laboradores: Club Bàsquet Berga, Consell Comarcal del Berguedà i Fundació Itinerarium. També assistiran professors/es del CFGM d’Atenció a Persones en Situació de Dependència, i els alumnes responsables del projecte.

 

Esperem que aquest projecte tingui llarga vida i  que a través de l’esport ajudem a trencar barreres, prejudicis i estigmes.

 

]]>
Les activitats del Servei Socioeducatiu Itinerant del Berguedà (SSIB) http://www.bergueda.cat/les-activitats-del-servei-socioeducatiu-itinerant-del-bergueda-ssib/ Thu, 23 Mar 2017 11:27:01 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13291 El SSIB és un servei itinerant que es porta a terme als municipis d’ Avià, Bagà, Gironella, Guardiola del Berguedà i Puig-reig i va adreçat als infants de 0 a 12 anys, amb l’objectiu de realitzar una tasca social i educativa mitjançant el temps de lleure.

Cada setmana es porten a terme diverses activitats, esportives, culturals, tallers, dinàmiques i jocs. Durant aquest segon trimestre s’han fet tallers d’origamis, dinàmiques de relaxació, disfresses per carnestoltes, activitats cooperatives i d’experimentació.

Dins del treball comunitari s’ha dut a terme un laboratori de lectura a la Biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig, s’ha compartit una tarda de joc “Rummikub” al Club del pensionista a Guardiola del Berguedà i també s’ha fet un taller per decorar  antifaços i així col·laborar amb la festa del carnestoltes de Gironella.

En les pròximes setmanes està previst seguir fent altres activitats comunitàries com taller de tir amb arc a Bagà i el taller “eduquem les emocions en família” a l’Ateneu d’Avia el pròxim divendres 31 de Març a les 17h de la tarda, aquest taller està obert a totes les famílies.

]]>