Consell Comarcal del Berguedà http://www.bergueda.cat Web Oficial del Consell Comarcal del Berguedà Thu, 22 Jun 2017 12:09:12 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 Continua la campanya “Estimar sense diferències”, actes pel 28 de juny Dia de l’alliberament LGTBI http://www.bergueda.cat/continua-la-campanya-estimar-sense-diferencies-actes-pel-28-de-juny-dia-de-lalliberament-lgtbi/ Thu, 22 Jun 2017 12:09:12 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13601 En motiu de la campanya “Estimar sense diferències” es realitzaran des dels ajuntaments varietat d’activitats, des de cinefòrum que plantegen diferents situacions en relació al visibilització del col·lectiu, també conta contes per la coeducació i l’atenció a la diversitat i finalment també activitats de sensibilització per a famílies.

S’inicia la campanya el dilluns 19 de juny, l’Associació Cúrcuma portaran els seus contes  amb perspectiva LGTBI , a Gósol, ens trobem amb dues viatgeres de l’espai que viatgen a traves dels contes. Els contes que expliquen parlen d’estereotips de gènere, de famílies, identitat i expressió de gènere, de somnis, reptes i desitjos. A través del conte “Cua de sirena” es crearà  un ambient per debatre amb els infants en relació a la diversitat sexual i de gènere.

A continuació el dimecres 21 de juny a Vilada es farà cinefòrum al Casal Pirinenc a les 20 h es projectarà “La chica danesa” una història basada en la vida real de dos artistes danesos l’Einar i la Greda. La vida d’aquest matrimoni dona un gir quan Einar substitueix a la model femenina que la seva dona, Gerdar, havia de pintar. El que va començar com un joc porta a l’Einar a una metamorfosi inesperada.

La campanya es tancarà a Puig-reig el proper 1 de juliol a les 11 h del matí, amb el taller “Famílies sense armari” a càrrec de l’Associació Filigrana on es facilitarà un espai per a famílies on puguin compartir dubtes de forma paral·lela, i a la piscina municipal es realitzarà un taller de conta contes amb perspectiva LGTBI.

]]>
Final de temporada dels equips de bàsquet inclusiu http://www.bergueda.cat/final-de-temporada-dels-equips-de-basquet-inclusiu/ Thu, 22 Jun 2017 10:29:03 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13595 Dijous 22 de juny es fa el tancament de la primera temporada de vida dels equips de bàsquet inclusiu i de diversitat funcional amb una petita festa.
Amb aquesta festa, es vol agrair a totes les persones i entitats que han participat i donat suport a la creació d’aquests equips, que vam gestar amb tanta il•lusió des del Cicle d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència, amb el Suport del Consell Comarcal del Berguedà i del Bàsquet Berga.
En especial, es vol agrair la seva participació als integrants dels dos equips, que sense ells res d’això no hauria estat possible, tal com destaquen la Catalina Millan i el Sergi Ruiz, alumnes impulsors del projecte.
Per aquest motiu, es faran dos partits de bàsquet, entre les 17 i les 19 hores del dijous 22 de juny de 2017. Un dels partits serà entre integrants dels dos nous equips i l’equip Junior Femení del Club Bàsquet Berga. I l’altre, també entre integrants dels dos nous equips, contra jugadors del Pre-Mini del Club Bàsquet Berga. Entre els dos partits, obsequiarem a jugadors i assistents amb un berenar, per celebrar l’èxit d’aquesta iniciativa.
Aquesta iniciativa que va començar a principis de març com a prova pilot i finalitza ara, però amb la mirada posada a la continuïtat de cara la temporada que ve. El número de participants ha demostrat que és una iniciativa necessària, ja que han participat cada tarda unes 25 persones, que s’han hagut de dividir en dos grups per tal de poder gaudir del bàsquet. Algunes de les persones han vingut vinculades a entitats o serveis de la comarca i agrupades totes elles a la Taula de Diversitat Funcional del Berguedà en Xarxa, fet que ha estat més fàcil fer-ne difusió tal com valora el conseller comarcal de l’àrea d’atenció les persones, el Sr. Josep Lara.
Des del Bàsquet Berga també han destinat recursos i esforços a que la iniciativa tirés endavant i creus que aquesta han rebut una bona recompensa que és la satisfacció que experimenten totes les persones que participen. Cal mencionar l’especial dedicació i bona tasca dels dos entrenadors, l’Eric Tejero i el Pere Sanchez.
Aquest equip aporta benestar a les persones que hi participen, entenent l’esport com a eina clau de promoció de la salut, com a espai de cohesió i participació social, per això el Conseller Comarcal d’Esports Abel Garcia, destaca la importància que entre tothom en puguem garantir la continuïtat.

]]>
El Berguedà com a referència en les activitats de lleure http://www.bergueda.cat/el-bergueda-com-a-referencia-en-les-activitats-de-lleure/ Thu, 22 Jun 2017 06:51:30 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13550 Parlar d’activitats de lleure a Catalunya és parlar del Berguedà. La comarca té llarga tradició en les activitats de lleure a la natura i en les darreres dècades ha estat al capdavant de les classificacions a nivell nacional. El 2016 va tornar a ser la comarca amb més activitats amb pernoctació i també amb més participants. En total, es van notificar 269 colònies, acampades, rutes i camps de treball, en els quals hi van participar 9057 monitors/es i infants. Entre les comarques més receptores d’activitats de lleure també hi trobem el Ripollès, l’Alt Empordà, Osona i la Garrotxa. Les dades des del 2011 són obertes i públiques i es poden consultar a la Direcció General de Joventut.

La Direcció General de Joventut és qui vetlla per aquestes activitats i té les competències delegades als consells comarcals, en aquest cas, al Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Berguedà. Els tècnics del servei són els encarregats de vetllar pel compliment de la normativa coordinant-se amb ajuntaments, propietaris, serveis d’emergències, centrals de reserves, agrupaments i esplais. També són els responsables de fer les visites de seguiment de les activitats per assegurar el compliment de la normativa i que s’estiguin fent unes activitats de qualitat. Per Setmana Santa del 2017, al Berguedà ja hi va haver 51 activitats notificades, de les quals se’n van visitar 37. La majoria d’elles presentaven un bon funcionament.

En aquest inici de l’estiu 2017, ja hi ha més de 150 activitats notificades al Berguedà i s’espera que torni a ser la comarca capdavantera de Catalunya en quant a número d’activitats i participants. Els organitzadors poden notificar les activitats fins a 7 dies abans de l’inici, per tant, no estan totes notificades. Aquest volum d’activitats requereix una coordinació amb diversos agents per garantir la seguretat, és per això que el Servei Comarcal de Joventut es reuneix periòdicament amb Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i representants de l’Institut Català de la Salut, per vetllar que la quantitat sigui també qualitat.

També s’han fet diverses reunions a la Direcció General de Joventut amb altres comarques i amb agrupaments i esplais on la veu del Berguedà es té molt en compte a l’hora d’encarar els diversos temes relacionats amb les activitats de lleure.

Les colònies, acampades, rutes i camps de treball, juntament amb els casals de vacances eren les activitats regulades pel decret 137/2003, fins el 2016. L’1 de novembre de 2016, va entrar en vigor el nou decret 267/2016 que va substituir el 137/2003. A més a més de les activitats de lleure, amb el nou decret es regulen activitats esportives, com ara casals esportius, campus, rutes esportives, etc. i equipara el nombre de dirigents i les ràtios amb els de les activitats de lleure, tot respectant, però, les titulacions esportives.

Informació complementària de la Direcció General de Joventut http://bit.ly/2rF9UK5

]]>
21 de juny – Dia internacional de l’educació no sexista http://www.bergueda.cat/21-de-juny-dia-internacional-de-leducacio-no-sexista/ Wed, 21 Jun 2017 08:37:32 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13585 Des del Consell Comarcal del Berguedà- Àrea d’Igualtat, des de fa 4 anys que es va iniciar el programa de coeducació.

El programa de coeducació Ni fades ni prínceps utilitza el conte com a eina de transmissió de valors i coneixements, els contes infantils, esdevenen cabdals en l’aprenentatge i desenvolupament dels infants, per això es necessari fomentar el judici crític envers la violència, el sexisme i la desigualtat

Els tallers de conta contes consten de la teatralització d’un conte triat, per la Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, i que des de fa temps desenvolupen també un projecte de tria de llibres no sexistes, a partir del treball amb el conte introduïm conceptes com la igualtat, el sexisme, els estereotips i la diversitat sexual i de gènere, tant als centres educatius com a les llars.

La Maleta de Coeducació es l’altre dels projectes que formen el programa Ni fades ni prínceps, aquesta Maleta es una eina pedagògica de suport al professorat per al treball a l’aula de la coeducació, la Maleta consta de 42 títols, una “Guia per a la tria de contes no sexistes”, també s’hi pot trobar el dossier de “Propostes pedagògiques” per treballar la coeducació a l’aula

El projecte també consta de les maletes de viatgeres, que s’ofereix projecte d’igualtat destinat a les famílies amb infants de 6 a 8 anys de tota la comarca.

La finalitat del projecte és esdevenir un recurs de coeducació realment pròxim als infants i a les seves famílies, a dins de casa; que ajudi a reflexionar en família i a transmetre valors d’igualtat social entre homes i dones.

Aquest projecte s’ha desenvolupant conjuntament amb el amb el Centre de Recursos Pedagògics del Berguedà; amb la col·laboració dels diferents municipis de la comarca i de la Diputació de Barcelona.

Durant el proper curs 2017-2018, des de l’Àrea d’igualtat estem treballant per ampliar  d’ampliar la oferta de maletes viatgeres, ampliant el nombre de títols a oferir als centres.

]]>
Adequació del dipòsit controlat de RSU del Berguedà – 10a fase d’explotació http://www.bergueda.cat/adequacio-del-diposit-controlat-de-rsu-del-bergueda-10a-fase-dexplotacio/ Tue, 20 Jun 2017 11:39:19 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13576 A continuació, podeu consultar els documents relatius a l’adequació del dipòsit controlat de RSU del Berguedà – 10a fase d’explotació

]]>
Més de 600 passatgers utilitzaran els autocars de Patum 2017 http://www.bergueda.cat/mes-de-600-passatgers-utilitzaran-els-autocars-de-patum-2017/ Wed, 14 Jun 2017 07:43:44 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13572 616 persones de 14 municipis del Berguedà es desplaçaran en autocar a la Patum. La venda de tiquets està definitivament tancada.

Les més de 600 persones que s’han apuntat per fer ús del bus dijous i dissabte de Patum (els dos dies que hi ha aquest servei) sortiran pels volts de les 8 del vespre (depèn del municipi) per anar fins a Berga, des d’on tornaran a agafar el bus per tornar a casa a les 5 de la matinada de la plaça Gernika.

En total són 15 autocars, 7 dijous i 8 dissabte. El nombre d’usuaris és molt similar al dels últims anys amb una lleugera tendència a l’alça. Aquesta acció té com a objectiu millorar la seguretat a les carreteres i afavorir la mobilitat dels berguedans durant la Patum de Berga.

Els municipis participants són Puig-reig, Casserres, Gironella, Avià, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola.

L’acció l’organitza l’Oficina Jove del Berguedà i el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Berguedà, amb la col.laboració de les regidories de Joventut.

]]>
Presentació del Protocol per a la prevenció i la intervenció en l’absentisme escolar al Berguedà http://www.bergueda.cat/presentacio-del-protocol-per-a-la-prevencio-i-la-intervencio-en-labsentisme-escolar-al-bergueda/ Fri, 09 Jun 2017 10:48:54 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13557

A la reunió anual del Consell Rector del Berguedà en xarxa, s’ha presentat el “Protocol per a la prevenció i la intervenció en l’absentisme escolar al Berguedà” que ha estat redactat des de la Taula d’Educació concretament a la Comissió d’acompanyament a l’escolaritat i que forma part del treball portat a terme pel Pla Educatiu territorial, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Al Consell Rector hi ha participat els diferents serveis de l’Àrea d’Atenció a les persones, educació i joventut del Consell Comarcal del Berguedà, i també les Àrees d’Atenció a les persones i d’Educació de la Diputació de Barcelona, els serveis territorials de la Secretaria d’Afers Socials i Famílies, de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència, els Serveis Territorials d’Ensenyament de la Catalunya central, la gerència de l’Institut Català de la Salut, el Servei Català de la Salut a la Catalunya Central, l’Àrea Bàsica Policial del Berguedà i la Direcció General d’execució penal a la comunitat i de justícia juvenil.

En aquesta sessió s’ha donat compte de les actuacions efectuades durant el 2016 des de les diferents taules i comissions de treball i les que s’han prioritzat per al 2017.

El Sr. Rafael Homet Diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb el Sr. Josep Lara, Conseller de l’Àrea d’Atenció a les persones, han donat pas a la Sisena Jornada del Berguedà en xarxa “L’escola com a ascensor social”, i han situat la conferència en el marc de les actuacions del treball en xarxa que s’estan portant a terme des del Berguedà en xarxa, i amb el suport de la Diputació de Barcelona.

A continuació, ha intervingut el sociòleg i professor de Sociologia de l’Educació el Sr. Xavier Martínez-Celorrio, amb la conferència “Equitat per l’ascensor social des de l’escola”, centrant la seva intervenció en els reptes als que s’ha d’enfrontar l’escola i el professorat, que han de superar l’academicisme selectiu i apostar per nous models motivadors i capacitadors de l’aula.

Aquesta conferència facilita un espai de reflexió per als professionals, en relació al paper de l’escola com principal factor afavoridor de la mobilitat social.

Va tancar l’acte el Conseller comarcal d’Educació del Consell Comarcal del Berguedà, el Sr. Llorenç Altozano, que va agrair a tots els professionals participants al Berguedà en xarxa per la seva tasca i feina feta a les diferents taules i comissions.

]]>
Oferta formativa no reglada al Berguedà – juny 2017 http://www.bergueda.cat/oferta-formativa-no-reglada-al-bergueda-juny-2017/ Fri, 09 Jun 2017 10:27:56 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13553 A continuació, us adjuntem un recull actualitzat d’oferta formativa no reglada que es pot fer al Berguedà.

]]>
Dones Actives, un projecte per a la cohesió social en clau femenina http://www.bergueda.cat/dones-actives-un-projecte-per-a-la-cohesio-social-en-clau-femenina/ Wed, 07 Jun 2017 06:21:29 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13541 Des de l’Àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà i l’Àrea Social de l’Ajuntament de Berga s’inicia una nova edició, actualitzada, del projecte “Dones actives: Activitats i tallers gratuïts per fomentar l’activitat física i les relacions socials entre dones” del nostre municipi.

El projecte consisteix en un conjunt d’activitats mitjançant les quals es pretén potenciar les xarxes femenines i la cohesió social de la nostra població i per aquest motiu està destinada a totes les dones del nostre municipi.

Dimarts passat 30 de maig es va realitzar la primera activitat emmarcada en aquest projecte, el taller vivencial “La casa animada” gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Amb una bona participació de dones, l’activitat va ser el tret de sortida de la nova edició del “Dones Actives – 2017”.

A partir d’avui i durant els mesos de juny i juliol es realitzaran activitats tots els dimarts al matí:

  • Es realitzaran un total de 6 passejades per l’entorn del municipi. Un espai que afavoreix l’exercici físic, potencia els intercanvis i la xarxa local femenina i potencia el coneixement del nostre entorn.
  • A més del taller de “La casa animada”, es realitzaran dos tallers més de diferents temàtiques els últims dimarts del mes de juny i juliol. Amb aquests tallers es pretén compartir altres experiències i seguir amb activitats significatives per a les dones.

Les places del projecte són limitades ja que es pretén que les dones que participin a les diferents activitats formin grups que facilitin l’intercanvi relacional i vivencial durant les sessions.

Totes les persones que estigueu interessades en participar del projecte podeu dirigir-vos a l’Àrea Social – SIAD (C/Balmes, núm.3) de l’Ajuntament de Berga per tal de formalitzar la vostra inscripció a les activitats i completar la informació referent al projecte.

Des de l’organització, esperem que el projecte contribueixi en crear espais de xarxa, interculturalitat i cohesió social entre les dones del nostre municipi.

]]>
Educadors durant la Patum per prevenir riscos associats al consum d’alcohol i altres drogues http://www.bergueda.cat/educadors-per-patum-per-prevenir-riscos-associats-al-consum-dalcohol-i-altres-drogues/ Fri, 02 Jun 2017 11:11:37 +0000 http://www.bergueda.cat/?p=13529 Un total d’11 educadors de carrer intervindran durant les nits de Patum per reduir riscos associats al consum d’alcohol, cànnabis i altres substàncies, entre els adolescents i joves de 13 a 20 anys, aproximadament. El programa “Festa la Teva” el porta a terme l’ONG Educació per a l’Acció Crítica (EDPAC) i és promogut i finançat per l’Oficina Jove del Berguedà . Durant setmanes, s’ha fet un treball conjunt amb els cossos de seguretat, representants de l’Institut Català de la Salut i tècnics del Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga.

Diverses parelles mixtes d’educadors seran als carrers de Berga durant les primeres hores del dimecres i dissabte de Patum. Aquests professionals interactuaran amb els adolescents i joves, donant-s’hi a conèixer, mostrant-se accessibles i esdevenint un referent tant en l’àmbit del consum de substàncies com en el de situacions de vulnerabilitat respecte a actituds sexistes i/o violentes. Els professionals resoldran dubtes i proporcionaran informació contrastada i crítica, tot això en coordinació permanent amb el centre de seguretat de la Patum.

A més a més de l’objectiu de reduir riscos relacionats amb l’alcohol i altres drogues en edats de primers consums, el programa també té altres objectius dins del context d’un espai d’oci nocturn, en medi obert:

  • Promoure l’autonomia, l’autogestió de la salut i la presa de decisions lliure i conscient en adolescents i joves
  • Oferir una figura educativa de referència en aquests espais que incorpori la perspectiva de gènere i pugui facilitar un suport en casos d’assetjament masclista explícit.
  • Promoure la relació respectuosa dels adolescents i joves amb l’entorn

És la primera vegada que es fa una acció d’aquest tipus a la Patum i es planteja com una prova pilot. Després de la Patum, s’elaborarà un informe amb totes les dades que ha de permetre treballar d’una manera més acurada aquests temes amb els joves.

Aquest programa s’emmarca dins les actuacions del Pla Comarcal de Drogodependències que coordina el Consell Comarcal del Berguedà.

 

]]>