El Consell Comarcal del Berguedà té la competència, delegada pel Departament d’Educació, de la gestió dels menjadors escolars de les escoles públiques de la comarca. En alguns casos, són els mateixos ajuntaments o les associacions de mares i pares d’alumnes qui demana poder gestionar aquest servei i se’ls cedeix la gestió.
Actualment, curs 2021-2022, el Consell Comarcal del Berguedà gestiona cinc menjadors escolars d’escoles de la comarca:
El curs escolar 2021-2022 s’ha estrenat un aplicatiu en l’espai de menjador escolar. La plataforma que servirà de connexió entre les famílies, l’escola, el Consell Comarcal i el personal del menjador escolar (monitoratge i empresa de càtering) es diu Gwido i facilitarà la gestió diària d’aquest servei.
A través de l’aplicatiu les famílies es poden apuntar al servei de menjador escolar, poden consultar els dies que han fet ús del servei els seus fills o filles, les absències i els menús.
Actualment utilitzen aquest aplicatiu les escoles Gira-Sol de Montmajor i Princesa Làscaris de Casserres i es preveu que les altres escoles que gestiona el Consell Comarcal del Berguedà també puguin començar-la a utilitzar en els propers cursos per millorar la gestió del servei i actualitzar la metodologia que s’emprava fins ara.
A continuació trobareu enllaçats uns manuals d’ús de l’aplicatiu segons el tipus d’usuari.
El Pla de Funcionament del menjador escolar és una eina d’informació i de divulgació del servei de menjador escolar on es detallen totes les accions que es porten a terme en aquest espai i on es registra tota la informació rellevant referent al funcionament del servei.
El Pla de Funcionament ha d’estar aprovat cada curs escolar pel Consell Escolar i s’ha d’enviar al Departament d’Ensenyament i al Consell Comarcal.
S’adjunta un guió del Pla de funcionament juntament amb els annexos complementaris i amb una proposta d’activitats de lleure per a realitzar durant el servei de menjador:
Aquest guió del Pla de funcionament va adreçat als menjadors que tenen servei de càtering. En cas dels menjadors que tinguin cuina pròpia, també hauran de contemplar la resta de requisits que demana l’Agència de Salut Pública.
El Consell Comarcal del Berguedà té la competència, delegada pel Departament d’Educació, de la gestió dels menjadors escolars de les escoles públiques de la comarca. En alguns casos, són els mateixos ajuntaments o les associacions de mares i pares d’alumnes qui demana poder gestionar aquest servei i se’ls cedeix la gestió.
Actualment, curs 2021-2022, el Consell Comarcal del Berguedà gestiona cinc menjadors escolars d’escoles de la comarca:
El curs escolar 2021-2022 s’ha estrenat un aplicatiu en l’espai de menjador escolar. La plataforma que servirà de connexió entre les famílies, l’escola, el Consell Comarcal i el personal del menjador escolar (monitoratge i empresa de càtering) es diu Gwido i facilitarà la gestió diària d’aquest servei.
A través de l’aplicatiu les famílies es poden apuntar al servei de menjador escolar, poden consultar els dies que han fet ús del servei els seus fills o filles, les absències i els menús.
Actualment utilitzen aquest aplicatiu les escoles Gira-Sol de Montmajor i Princesa Làscaris de Casserres i es preveu que les altres escoles que gestiona el Consell Comarcal del Berguedà també puguin començar-la a utilitzar en els propers cursos per millorar la gestió del servei i actualitzar la metodologia que s’emprava fins ara.
A continuació trobareu enllaçats uns manuals d’ús de l’aplicatiu segons el tipus d’usuari.
El Pla de Funcionament del menjador escolar és una eina d’informació i de divulgació del servei de menjador escolar on es detallen totes les accions que es porten a terme en aquest espai i on es registra tota la informació rellevant referent al funcionament del servei.
El Pla de Funcionament ha d’estar aprovat cada curs escolar pel Consell Escolar i s’ha d’enviar al Departament d’Ensenyament i al Consell Comarcal.
S’adjunta un guió del Pla de funcionament juntament amb els annexos complementaris i amb una proposta d’activitats de lleure per a realitzar durant el servei de menjador:
Aquest guió del Pla de funcionament va adreçat als menjadors que tenen servei de càtering. En cas dels menjadors que tinguin cuina pròpia, també hauran de contemplar la resta de requisits que demana l’Agència de Salut Pública.
L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE EN L’ETAPA ESCOLAR
L’Agència de Salut Pública ha publicat la guia per a famílies i escoles L’alimentació saludable en l’etapa escolar. La novetat que inclou aquesta guia són les freqüències en els grups d’aliments i ofereix un seguit de recomanacions:
Es recomana utilitzar aliments frescos o mínimament processats, de temporada, de producció local i de venda de proximitat.
Cal reduir el malbaratament d’aliments i els residus plàstics.
S’augmenta la presència de llegums, hortalisses i aliments integrals.
Es redueix la presència de carns i peixos.
Canviar a productes integrals, aigua i oli d’oliva verge.
Menys sal, sucres, carns (sobretot vermella i processada) i aliments ultraprocessats.
Oferir menús per a situacions especials i d’atenció a la diversitat (per motius de salut o ètics i religiosos).
Més protagonisme dels infants en la participació del procés alimentari i en els àpats a casa i a l’escola (amb l’acompanyament dels adults).
Menús mensuals per a les temporades de fred i de calor.
Propostes per augmentar l’activitat física diària: tant a l’entorn familiar com escolar.
“Escoles contra el malbaratament alimentari” és un estudi, de Berta Vidal del CREDA-UPC-IRTA, que es centra en avaluar el potencial que tenen estratègies senzilles i cost-efectives basades en el canvi de comportament en la prevenció del malbaratament alimentari post-consum – el que deixen els nens i nenes als plats i no es pot aprofitar – als menjadors escolars.
A continuació us deixem un enllaç on podreu trobar les estratègies aplicades a les escoles, com el menú del dia, el semàfor de la gana, instruccions per tallar la fruita i el comptador de plats plens i buits. A més, hi ha instruccions sobre com quantificar el malbaratament i com mesurar el seu impacte. Aquest blog és una eina perquè les escoles, càterings, AMPAS/AFAS, etc. puguin treballar autònomament en reduir el malbaratament alimentari als menjadors.
Amb aquest curs aprendràs què és un menjador escolar, quina és la seva funció dins de l’educació i quins són els recursos més utilitzats en aquest àmbit. Aquesta formació és un curs monogràfic d’especialització en menjadors escolars, el qual no dona dret a l’obtenció de la titulació oficial de Monitor/a d’activitats de Lleure infantil i Juvenil.
CONTINGUTS
Mòdul 1: EL MENJADOR ESCOLAR
Gestió del menjador escolar
Marc legal i laboral del menjador escolar
Pautes de convivència al menjador escolar
Mòdul 2: PLANTEJAMENT EDUCATIU
Educació en valors i actituds
Ideari, projecte educatiu, projectes transversals i normativa interna
Condicionaments educatius
Objectius educatius
Mitjans educatius
Mòdul 3: EL PAPER I FUNCIONS DEL MONITOR
Monitor/a de menjador escolar
Equip educatiu de menjador escolar
Decàleg del bon monitor/a
Actitud enfront dels nens i nenes
Mòdul 4: INTRODUCCIÓ A LES AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES
Si treballes en un menjador de la comarca el preu del curs és de 50€. Per beneficiar-te del descompte i abans d’ENVIAR el formulari, a l’apartat documentació hi has de penjar un document acreditatiu del centre que acrediti el teu lloc de treball. Un cop enviat i abans de pagar, el descompte s’aplicarà amb el codi BERGUEDA.
Per a més informació
Telèfon: 93.821.35.53, ext #357